Rost Małgorzata (1985- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Bolesław
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2480)
Kozioł Paweł
(2012)
Kotwica Wojciech
(795)
Kowalska Dorota
(655)
Kochanowski Jan
(469)
Rost Małgorzata (1985- )
(-)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(261)
Boy-Żeleński Tadeusz
(240)
Leśmian Bolesław
(234)
Krasicki Ignacy
(229)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Jachowicz Stanisław
(159)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(149)
Lech Justyna
(138)
Rolando Bianka
(131)
Mickiewicz Adam
(129)
Czechowicz Józef
(119)
Napierski Stefan
(119)
Zarawska Patrycja
(118)
Liebert Jerzy
(105)
Roberts Nora (1950- )
(104)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Słowacki Juliusz
(101)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(100)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(97)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Wydawnictwo Albatros Andrzej Kuryłowicz
(95)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(93)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Wilczek Piotr
(90)
Asnyk Adam
(89)
Prus Bolesław (1847-1912)
(88)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Kraszewski Józef Ignacy
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Steel Danielle (1948- )
(83)
Disney Walt (1901-1966)
(82)
Sekuła Elżbieta
(82)
Baudelaire Charles
(77)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(76)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Kornhauser Julian
(72)
Mróz Remigiusz (1987- )
(70)
Syrokomla Władysław
(70)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
King Stephen (1947- )
(68)
Publicat
(66)
Lange Antoni
(65)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(64)
Sienkiewicz Henryk
(60)
Christie Agatha (1890-1976)
(59)
Pasewicz Edward
(59)
Keff Bożena
(58)
Stefańska Paulina
(57)
Masterton Graham (1946- )
(56)
Podsiadło Jacek
(55)
Ritter-Jasińska Antje
(55)
Fabianowska Małgorzata
(53)
Grabiński Stefan
(53)
Lingas-Łoniewska Agnieszka (1972- )
(53)
Michalak Katarzyna (1969- )
(53)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(53)
Miłobędzka Krystyna
(53)
Król Michał
(52)
Głowińska Anita
(51)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(50)
Wiedemann Adam
(50)
Kraśko Jan (1954- )
(49)
Mirandola Franciszek
(49)
Hanna Gąssowska
(48)
Kledzik Emilia (1982- )
(48)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(48)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(48)
Ostrowska Bronisława
(48)
Wolny-Hamkało Agnieszka
(48)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(47)
Norwid Cyprian Kamil
(47)
Shakespeare William (1564-1616)
(47)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(47)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(46)
Chotomska Wanda (1929- )
(46)
Ginalska Agnieszka
(46)
Lipszyc Jarosław
(45)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(45)
Nowak Ewa (1966- )
(45)
Cussler Clive (1931- )
(44)
Grzebalski Mariusz
(44)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(44)
Supeł Barbara
(44)
Szlengel Władysław
(44)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(43)
Borowski Tadeusz
(42)
Clark Brenda
(42)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kucharstwo
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura stołu
(1)
Potrawy
(1)
Żywność
(1)
Temat: miejsce
Rzym (Włochy)
(1)
Gatunek
Esej
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? "Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące." Nigella Lawson "Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów." Alice Waters
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Bolesław
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej